Town of Smithfield - Cops Grant Security Upgrades - Smithfield School Department

Agency: State Government of Rhode Island
State: Rhode Island
Type of Government: State & Local
NAICS Category:
  • 236220 - Commercial and Institutional Building Construction
  • 541611 - Administrative Management and General Management Consulting Services
Posted Date: Oct 8, 2019
Due Date: Oct 10, 2019
Solicitation No: 025-2019A4
Bid Source: Please Login to View Page
Contact information: Please Login to View Page
Bid Documents: Please Login to View Page
Info Opening Time Solicitation Number Solicitation Status Bid Title Posting Group Posting Entity Contact Person Contact Phone
A 10/10/2019
10:00 AM
025-2019A4 Active(Scheduled) Town of Smithfield - Cops Grant Security Upgrades - Smithfield School Department Municipality Smithfield Carolyn A. Dorazio 401-233-1009

Attachment Preview

Addendum No. 4
Smithfield HS/MS Security Improvements
TO ALL BIDDERS OF RECORD:
This Addendum forms a part of the Contract Documents and modifies the Drawings and Project
Manual as hereinafter indicated.
1) Technology Clarifications
A. RFI’s Questions & Responses
1. Question: The bid documents refer to Panic buttons being installed and tied into existing
intrusion system. Please identify the existing intrusion system provider as they will be
required to add these inputs and create the desired alarm notifications. Or is this portion
of addition and programming to be provided privately thru the school department.
Answer: The school district will provide for the final connection in the panels
and programming.
2. Question: Is this a riser or plenum environment in each building?
Answer: Provide plenum rated cabling.
3. Question: Please provide model number for the requested I Class SE encoders desired
in specifications under credentials.
Answer: HID Global’s iCLASS SE Encoder CP 1000
4. Question: It appears no cards are requested, just 1000 key fobs. This makes
identification of card holders difficult, is this correct?
Answer: Yes correct- Although the school district may want credentials in card
format in the future. For the bid use the FOB only.
5. Question: Will handicapped door opener require sequencing with intercom release or
access card release to operate?
Answer: There are door release buttons as part of the project that will be an
input to the access control security system to release the doors. The intercom
will not be required to open the doors.
6. Question: Middle school secure vestibule appears to have a new camera added near
office door as does High school in hallway near office. Please provide model number
desired as well as if licenses are required or extra are available for new camera
additions.
Answer: Milestone is the software at high school Monitor Station Ver 6.3.2.12
and VI Monitor Ver 6.3.2.12 by Video Insight is what is used at the middle
school. Provide licensing for each camera.
7. Question: The electrical and conduits are not shown for the doors other than new
vestibules.
Answer: Please refer to the Technology / Security drawings.
THE ROBINSON GREEN BERETTA CORPORATION - 6494
ADDENDUM NO. 4
Page 1
Addendum No. 4
Smithfield HS/MS Security Improvements
8. Question: There are junction boxes and single gang boxes shown in TY but not on
electricals.
Answer: Correct refer to the Technology / Security drawings
9. Question: The power supplies for the new crash bars are typically local to the doors and
required local power
Answer: No remote power from security panel provide 120v connection.
10. Question: To confirm the VMS is currently – Milestone? What is the current
version?
Answer: Milestone is the software at HS while Monitor Station Ver 6.3.2.12 and
VI Monitor Ver 6.3.2.12 by Video Insight is what is used at GMS.
11. Question: IDF/Comm Room locations, High School and Middle School?
Answer: to the nearest Comm room allow for 250’ of cable. Pathways into the
room exist.
12. Question: Where are existing Intrusion Panels located – both buildings?
Answer: Middle School Intrusion Panel is in Shipping Receiving 162- Allow
250’ of cable from panel to devices.
High School Intrusion Panel in the in in the Science wing. Allow for
330’ of cable from panels to devices
13. Question: What are the model numbers for the existing cameras that you would like
to match?
Answer: Interior cameras- Axis P3225-LV: Exterior Axis P3225-LVE
14. Question: On drawing TY002, S2 AND Kantech is listed as acceptable Manufacture ,
CAN “RBH Axiom access control” be added to the acceptable Access
control manufactures List. , Please note RBH can be intergrade to work
with Milestone , Compatible with the existing cards and meet all the spec and
is the preferred software and installed successful in more than 20 schools in
RI. Please see enclosed
Answer: There is only one Integrator certified in Rhode Island for RBH
products. Provide the manufacturers listed in the specification.
15. Question: Re TY101A Drawing, no strikes symbols or El door hardware is on the
security drawing,
Answer: BTC-Provide 16/2 shielded plenum cable for the lock power
16. Question Will all door hardware needed be providing by the door hardware company?
Answer: Yes, hardware is providing the electronic lock hardware the security
integrator will provide cabling and connections to the hardware
THE ROBINSON GREEN BERETTA CORPORATION - 6494
ADDENDUM NO. 4
Page 2
Addendum No. 4
Smithfield HS/MS Security Improvements
17. Question: Re TY301 typical 5 and 6 note 1 “door operation note:
a. upon valid card reader validation, all doors to unlatch. when one of the
doors are open, the remaining two doors are to latch closed.
Answer: The card reader-controlled door will be the only door controlled by
the card reader.
18. Question: Please provide more detail, what doors is included in ALL DOORS?
Answer: Card reader-controlled door only
19. Question: What doors need to be unlocked with a valid Card read, like Door 101-1 and
door 157.2 or do all 9 doors need to unlatch?
Answer: Card reader-controlled door only
20. Question: according the door hardware schedule only one side of the leaf is electrified
is the door company supplying the EL-strikes for all doors
Answer: The card reader-controlled door will be the only door controlled.
Other doors will remain as is for locks.
21. Question: Is it acceptable to unlock only 2 doors upon valid card read (More secure)
Answer: The card reader-controlled door is the only door controlled by the
security system
22. Question: RE “ADO” on security Drawing TY201C AND TY101A
Answer: RE Drawing A910, Remark notes: 7. ELECTRONIC DOOR CLOSURE
SYSTEM x24V. TIE CLOSER INTO FIRE ALARM/DETECTION SYSTEM
TO AUTOMATICALLY CLOSE DOOR WHEN SYSTEM ACTIVATES.
PROVIDE 120V POWER $ J-60X TO ABOVE DOOR FOR 24V
TRANSFORMER FURNISHED BY DOOR CLOSURE MFR$ INSTALLED
BY ELECTRICAL CONTRACTOR. PROVIDE 120V STEP DOWN
TRANSFORMER$ CONTROLLER, ETC; INCLUDE RELAYS.
CONTRACTOR TO COOR.DINATE HARDWARE$ ELECTRICAL WORK
FOR COMPLETE OPERATIONAL SYSTEM.
23. Question: Re drawing A910, remark notes: 7. electronic door closure system x24v. tie
closer into fire alarm/detection system to automatically close door when
system activates. provide 120v power
Answer: No door hold open(s) in project, omit remark note 7
24. Question: J-60X to above door for 24v transformer furnished by door closure mfrs
installed by electrical contractor. provide 120v step down transformer
controller, etc. include relays. contractor to coordinate hardware electrical
work for complete
THE ROBINSON GREEN BERETTA CORPORATION - 6494
ADDENDUM NO. 4
Page 3
Addendum No. 4
Smithfield HS/MS Security Improvements
Answer: Provide & Install 120v conduit at each push station with a 4” junction
box. circuit to be determined in the field (at all ADA push buttons)
25. Question: What is the model and version of the existing intercom system?
Answer: The intercom stations and master stations will be new. Provide
Airphone JP series stations with 7” master stations
26. Question: Will the video intercom be integrated into the VMS existing system?
Answer: No
2) Electrical Clarifications
A. RFI’s Questions & Responses
1. Question: Drawing TY101A Doors #2 (4/TY301) + 5 (4/TY301) and drawing TY101B
Door #10 (4/TY301), Drawing TY201A Doors #11 (6/TY301) + 17 (A/TY301), and
drawing TY201B Door #12 (5/TY301) + #13. At these locations the electrical
contractor is required to install conduit and junction boxes for the security contractor.
After, reviewing the electrical drawings nothing is noted. Please advise.
Answer: Electrical or security contractor to install the backbox and conduit.
The GC is to coordinate the work.
2. Question: RCP1/A601.M note AC6 states to replace existing light fixtures with new
light fixtures provided by owner. RCP4/E100M note all light fixtures existing to
remain. Please advise if your intention is to remove existing and install OFCI
fixtures.
Answer: Relocate Existing Lights
19. Question: Please Clarify / confirm .The El-contractor is to install complete“ ADO”
according the note on Electrical Drawing A910 above and the Low voltage Security
Contractor is only responsible for supplying EL-contractor with Relay activated with valid
Card read, and coordinate the security installation with the El contractor, It This correct?
Answer: Correct
3) Hardware Clarifications
A. RFI’s Questions & Responses
1. Question: Drawing A910 “Door & Frame Schedule” lists only new doors that require
new hardware sets. At the existing doors that are listed on the Technology drawings
(TY) and noted above, do you require us to remove existing hardware and install a
new hardware set. The only reason why I’m asking is that details require “crash bar
with REX”. Please advise.
Answer: Use Hardware set 05 on A910
THE ROBINSON GREEN BERETTA CORPORATION - 6494
ADDENDUM NO. 4
Page 4
Addendum No. 4
Smithfield HS/MS Security Improvements
2. Question: Section 087100 - High School…Should HDW Set 03 Door #157.2, 157.4
be marked Door 100.2? Middle School…Where does HDW Set 02 Door #101.2
apply?
Answer: Middle School Door 101.2 was removed
High School: Correct HDW Set 03 is for the Door 100.2
4) Instruction to Bidders Clarifications
A. RFI’s Questions & Responses
1. Question: Page 5 of 9; Para. C.3 notes to include the cost of water, heat and utilities
required for construction. Is this requirement necessary for this project?
Answer: No.
5) Roofing Questions
Question: We seem to be missing a Roofing specification. Items should include
type/thickness of membrane, if system is Fully Adhered, warranty, fastening requirements,
manufacture, etc. They show an edge detail with a fascia (2/A501H). There is also no
Sheetmetal specification showing requirements, type/thickness of metal or manufacture.
Please advise.
Answer: Refer to attachments: Spec section 075320 - Single-ply Membrane EPDM
ADDENDUM ATTACHMENT LIST:
Specification section 075320 - Single-ply Membrane EPDM
(THIS COMPLETES ADDENDUM NO. 4)
THE ROBINSON GREEN BERETTA CORPORATION - 6494
ADDENDUM NO. 4
Page 5

Sign-up for a Free Trial, Government Bid Alerts

With Free Trial, you can:

You will have a full access to bids, website, and receive daily bid report via email and web.

Try One Week FREE Now

See Also

Agency Name Solicitation Number Title Solicitation Starts Solicitation Ends Electronic Solicitation East Providence

City of Newport

Bid Due: 12/12/2019

Agency Name Solicitation Number Title Solicitation Starts Solicitation Ends Electronic Solicitation Town of

City of Newport

Bid Due: 12/16/2019

Agency Name Solicitation Number Title Solicitation Starts Solicitation Ends Electronic Solicitation City of

City of Newport

Bid Due: 1/21/2020

Agency Name Solicitation Number Title Solicitation Starts Solicitation Ends Electronic Solicitation City of

City of Newport

Bid Due: 1/21/2020